Buďte pánom svojo času

Sú len dve veci, na ktoré sme my ľudia prikrátky. Prvá s nich je počasie a tou druhou je čas. To je téma na ktorú sa dnes pozrieme trocha bližšie. Určite ste si už aj Vy niekedy povedali                   ,,ach zasa nič nestíham", alebo ,,keby mal deň aspoň tridsať hodín."

     Ono to, ale nie je o množstve práce a termínoch ktoré na nás tlačia. Je iba na nás ako si deň dokážeme rozložiť. Teraz Vám prezradím triky ako na to.

 Home office

     Podľa štatistík pracuje priemerný Európan 40,3 hodín týždenne. Slovensko sa ocitlo tesne nad priemerom, čo tvorí viac ako 41 hodín. Dlhšie ako my pracujú Švajčiari aj Briti - zhodne po 42 hodín. Najviac času v práci strávia Islanďania, podľa prieskumu je to až 45 hodín na týždeň.

     V prepočte na priemer je to viac ako 8 hodín na deň, nehovoriac o tom, že zdĺhavý je samotný presun do práce a z práce. Nič nerobením, čakaním v kolóne a zbytočným stresovaním sa zabijeme viac ako hodinu a pol. Po prepočítaní na drahocenné minúty to vyšlo na 93 minút, čo je podľa mňa naozaj priveľa.

     Žijeme v rýchlom a modernom svete, tak prečo to nevyužiť? Vďaka internetu, video hovorom a iným technológiám vieme ušetriť kopec času. Tak, že emaily, rýchle telefonáty s klientmi vybavíme priamo v pohodlí domova. Ak máme tú možnosť mali by  ju využiť na maximum, ušetrime si kopec nervov, stresu a ušetrený čas môžeme stráviť príjemnejšie.

     Ako je to už zvykom všetko má svoje plusy a mínusy a iné to nie je ani v tomto prípade. Síce sa vyhneme stresu v spojení z dopravou, ale je tu malé riziko straty sebadisciplíny, keďže doma je nám oveľa pohodlnejšie.  Medzi nami sú aj taký, ktorí majú prácu v kolektíve radi a môže im priami kontakt s kolegami chýbať. Podľa vyjadrenia psychológov všetko závisí, iba od našej povahy. Prečo to však aspoň neskúsiť?   

Doprajme si poobedný oddych

     Ráno sme sa nabudili chutnou kávou, no po dobrom obede na nás zvykne padnúť únava. Zbytočne sa nepremáhajme a doprajme si pár minút na regeneráciu. Ak sa cítime unavení stojí nás priveľa síl, už len to, aby sme sa donútili pokračovať v práci. Klesá nám produktivita, sústredenie i kreativita potrebných nápadov.  Rýchli šlofík je v tomto prípade to najlepšie, čo môžeme urobiť. Treba si však dať pozor na to, aby sme sa nedostali do hlbšieho spánku, či snenia. Po jeho prerušení sa môžeme cítiť ešte viac unavený ako predtým.

     Pomôcť nám môže aj krátky pobyt na čerstvom vzduchu. Nie, lenže zmeníme prostredie, okysličíme si unavené bunky, ale si aj natiahneme zasedené svaly. Aj 10 minút na čerstvom vzduchu vie s nami urobiť zázraky.

Choďme na to postupne

     ,,Ľudia robia veľa veci naraz a potom sa dostanú pod vplyv vlastného napätia. Majú strach z toho, či stíhajú robiť to čo chcú" Začať stíhať znamená prestať sa ponáhľať." Tento výrok je tak trochu naopak, vysvetlenie si môžete pozrieť vo videu o čosi nižšie. Bude vás to stáť iba päť minút. No možno Vám povie viac ako zdĺhavá prednáška.

     Multitasking poznáme všetci. Robíme, čo môžeme v snahe stihnúť toho čo najviac a práve to nás zabíja. Ak sa budeme sústrediť, iba na jednu činnosť stúpne nám produktivita, podáme lepší výkon a zameriame sa na detaily. Odflaknutá vec, je len dupľovaná práca, ktorá nás stojí čas. Musíme sa naučiť rozlišovať priority a venovať sa vybranej činnosti, až kým sa nám ju nepodarí dokončiť.      

    ,,Nemusíš celý svoj život zvládnuť naraz. Upokoj sa, všetko sa vyrieši postupne. Sústreď sa iba na tento deň a potom na každý ďalší. A všetko bude v poriadku"

Neznámi autor citátu.

Fotogaléria

Zdieľať článok

Diskusia