Kam sa oplatí investovať v roku 2021?

K finančnej rezerve na budúcnosť môžete prísť aj inak ako šetrením na sporiacom účte. Jedným z najlepších spôsobov je investovanie. Poradíme vám, kam v roku 2021 vložiť svoje peniaze, aby sa výhodne zhodnotili. 

1. Investovanie do ETF fondov

Hoci ETF fondy (Exchange Traded Funds) nie sú na finančnom trhu až tak dlho, rýchlo sa stali veľmi rozšíreným spôsobom, ako zhodnotiť peniaze. Celý proces je podobný ako pri investovaní do populárnych podielových fondov. Takisto sú ideálne pre začiatočníkov i menších investorov, ktorí si nemôžu dovoliť veľký počiatočný vklad

Obľúbené sú tiež pre ich nízku rizikovosť, keďže ide o pasívny spôsob investovania. To znamená, že ich cieľom je len kopírovať výnosnosť trhu, nie ju prekonávať.

Investovanie do týchto fondov je veľmi lacné, nečakajú vás takmer žiadne poplatky. Navyše sú veľmi flexibilné a portfólio dokážu široko a výhodne diverzifikovať. 

2. Investovanie do dlhopisov

Dlhopisy sú jednou z najstarších foriem investovania. Delia sa na štátne a korporátne a obľúbenosť oboch typov medzi investormi roky pretrváva. Je to najmä preto, že sú akousi zlatou strednou cestou medzi investovaním do akcií a do podielových fondov. Sú ideálne pre konzervatívcov, ktorí chcú riskovať čo najmenej.

Hodia sa však len na dlhodobé investovanie a hoci neprinášajú závratné zhodnotenia, poskytujú stabilitu i pravidelný výnos (hoci menší). Dlhopisy sa vám oplatia najmä v prípade, ak ste doteraz využívali sporenie na termínovaných vkladoch. Vaše peniaze sa vďaka nim zhodnotia efektívnejšie. 

3. Investovanie do akcií

Akcie sú jednou z najlepších možností, kam investovať v roku 2021. I keď mnoho investorov sa im stále vyhýba pre ich vyššiu rizikovosť. Sú však rozhodne výnosnejšie ako dlhopisy a ak investujete rozumne a nenecháte sa ovládať emóciami, skvele vám obohatia portfólio. 

Je ale dôležité porozumieť tomu, ako akciový trh funguje, alebo si nechať poradiť od odborníka. Zbytočne tak neprídete o peniaze. Bude pre vás takisto určite prínosné, ak sa naučíte správne vyhodnotiť potenciál akcií. To znamená, že budete vedieť určiť tie, u ktorých je veľká šanca, že ich hodnota stúpne. 

V roku 2021 môžu byť vhodnou voľbou akcie leteckých spoločností, reštaurácií či hotelov. Momentálne sa pre pandémiu dajú kúpiť za nízku cenu, no predpokladá sa, že v budúcnosti opäť naberú na hodnote.

4. Investovanie do kryptomien

Veľmi populárne sa stáva aj investovanie do kryptomien. Hoci doteraz do nich investovali najmä zahraniční investori, pomaly sa dostávajú aj do portfólií Slovákov. 

Najznámejšou a prvou kryptomenou je bitcoin, no existujú aj ďalšie, napríklad ethereum či monero. Hodnota bitcoinu bola pri jeho uvedení na trh neskutočne nízka. Pohybovala sa na sume 0,39 dolára za jeden. Teraz však ide o niekoľkonásobne väčšie číslo. 

Najväčším problémom kryptomien ale je, že ich hodnota veľmi kolíše a je ťažké predpokladať, ako sa trh s nimi bude vyvíjať. Aj tento spôsob investovania však môže byť výnosný. Pred kúpou kryptomien si treba dobre zvážiť všetky pre a proti, prípadne sa s niekým poradiť. Dôležité je nenechať sa zlákať vidinou rýchlych a veľkých výnosov a investovať rozumne.   

 

Fotogaléria

Zdieľať článok

Diskusia